Report Errors in 2IIM's Question Bank and get rewarded.    2IIM Error Hunt

CAT 2019 Question Paper | Verbal Slot 2

CAT Previous Year Paper | CAT VARC Questions | Question 6

This is a wonderful inference-based question that appeared in the 2019 CAT previous year paper. Make sure to practice as many reading comprehension questions as possible.For more such questions to solve and crush your CAT online preparation , check out 2IIM CAT Question Bank.


War, natural disasters and climate change are destroying some of the world's most precious cultural sites. Google is trying to help preserve these archaeological wonders by allowing users access to 3D images of these treasures through its site.
But the project is raising questions about Google's motivations and about who should own the digital copyrights. Some critics call it a form of "digital colonialism."
When it comes to archaeological treasures, the losses have been mounting. ISIS blew up parts of the ancient city of Palmyra in Syria and an earthquake hit Bagan, an ancient city in Myanmar, damaging dozens of temples, in 2016. In the past, all archaeologists and historians had for restoration and research were photos, drawings, remnants and intuition.
But that's changing. Before the earthquake at Bagan, many of the temples on the site were scanned. . . . [These] scans . . . are on Google's Arts & Culture site. The digital renditions allow viewers to virtually wander the halls of the temple, look up-close at paintings and turn the building over, to look up at its chambers. . . . [Google Arts & Culture] works with museums and other nonprofits . . . to put high-quality images online.
The images of the temples in Bagan are part of a collaboration with CyArk, a nonprofit that creates the 3D scanning of historic sites. . . . Google . . . says [it] doesn't make money off this website, but it fits in with Google's mission to make the world's information available and useful.
Critics say the collaboration could be an attempt by a large corporation to wrap itself in the sheen of culture. Ethan Watrall, an archaeologist, professor at Michigan State University and a member of the Society for American Archaeology, says he's not comfortable with the arrangement between CyArk and Google. . . . Watrall says this project is just a way for Google to promote Google. "They want to make this material accessible so people will browse it and be filled with wonder by it," he says. "But at its core, it's all about advertisements and driving traffic." Watrall says these images belong on the site of a museum or educational institution, where there is serious scholarship and a very different mission. . . .
[There's] another issue for some archaeologists and art historians. CyArk owns the copyrights of the scans — not the countries where these sites are located. That means the countries need CyArk's permission to use these images for commercial purposes.
Erin Thompson, a professor of art crime at John Jay College of Criminal Justice in New York City, says it's the latest example of a Western nation appropriating a foreign culture, a centuries-long battle. . . . CyArk says it copyrights the scans so no one can use them in an inappropriate way. The company says it works closely with authorities during the process, even training local people to help. But critics like Thompson are not persuaded. . . . She would prefer the scans to be owned by the countries and people where these sites are located.

Question 6 : Based on his views mentioned in the passage, one could best characterise Dr. Watrall as being:

  1. opposed to the use of digital technology in archaeological and cultural sites in developing countries.
  2. dismissive of laypeople’s access to specialist images of archaeological and cultural sites.
  3. uneasy about the marketing of archaeological images for commercial use by firms such as Google and CyArk.
  4. critical about the links between a non-profit and a commercial tech platform for distributing archaeological images.

Best CAT Online Coaching
Try upto 40 hours for free
Learn from the best!


2IIM : Best Online CAT Coaching.


Video Explanation


Best CAT Coaching in Chennai


CAT Coaching in Chennai - CAT 2022
Limited Seats Available - Register Now!


Explanatory Answer

The passage states that Dr. Watrall is ‘not comfortable’ about the arrangement between CyArk and Google as he sees the project as ‘a way for Google to promote Google’, and, at its core, ‘about advertisements and driving traffic.’

Options 1 is easily ruled out, as Dr. Watrall is not opposed to the use digital technology in archaeological sites.

Option 2 is also incorrect. The fact that Dr. Watrall would like the images to belong to a museum or educational institution ‘where there is serious scholarship’ does not automatically imply that he is dismissive of laypeople’s access to specialist images.

Option 3 is incorrect as well. From the passage we gather that CyArk is a non-profit organisation that creates the 3D scanning of historic sites and that Google does not make money off the website. Option 3 labels both Google and CyArk as firms interested in the marketing of archaeological images for commercial use. This is false.

Option 4—that Dr. Watrall is critical about the links between a non-profit and a commercial tech platform for distributing archaeological images—is the correct choice.


The question is " Based on his views mentioned in the passage, one could best characterise Dr. Watrall as being:"

Hence, the answer is critical about the links between a non-profit and a commercial tech platform for distributing archaeological images.

Choice D is the correct answer.

 

CAT Questions | CAT Quantitative Aptitude

CAT Questions | CAT DILR

CAT Questions | Verbal Ability for CAT


Where is 2IIM located?

2IIM Online CAT Coaching
A Fermat Education Initiative,
58/16, Indira Gandhi Street,
Kaveri Rangan Nagar, Saligramam, Chennai 600 093

How to reach 2IIM?

Phone: (91) 44 4505 8484
Mobile: (91) 99626 48484 / 94459 38484
WhatsApp: WhatsApp Now
Email: info@2iim.com