Click "Video Solutions for CAT 2020 VARC"

- Jatin

Click "Know How to Prepare for VARC 2022"

- Bharathwaj Udayakumar

Click "Know how to maximise VARC scores"

- Rajesh Balasubramanian

Click "How to choose between the last 2 options"

- Rajesh Balasubramanian

Download the free pdf of "CAT Syllabus"

To Download ALL Original CAT Question Paper PDFs Click here



Passage 1: Travel writing

Click to Signup as a trial user and get 40 hrs of free CAT coaching

online.2IIM.com

Mode of transportation affects the travel experience and thus can produce new types of travel writing and perhaps even new "identities." Modes of transportation determine the types and duration of social encounters; affect the organization and passage of space and time; . . . and also affect perception and knowledge—how and what the traveler comes to know and write about. The completion of the first U.S. transcontinental highway during the 1920s . . . for example, inaugurated a new genre of travel literature about the United States—the automotive or road narrative. Such narratives highlight the experiences of mostly male protagonists "discovering themselves" on their journeys, emphasizing the independence of road travel and the value of rural folk traditions.

Travel writing's relationship to empire building— as a type of "colonialist discourse"—has drawn the most attention from academicians. Close connections have been observed between European (and American) political, economic, and administrative goals for the colonies and their manifestations in the cultural practice of writing travel books. Travel writers' descriptions of foreign places have been analyzed as attempts to validate, promote, or challenge the ideologies and practices of colonial or imperial domination and expansion. Mary Louise Pratt's study of the genres and conventions of 18thand 19th-century exploration narratives about South America and Africa (e.g., the "monarch of all I survey" trope) offered ways of thinking about travel writing as embedded within relations of power between metropole and periphery, as did Edward Said's theories of representation and cultural imperialism. Particularly Said's book, Orientalism, helped scholars understand ways in which representations of people in travel texts were intimately bound up with notions of self, in this case, that the Occident defined itself through essentialist, ethnocentric, and racist representations of the Orient. Said's work became a model for demonstrating cultural forms of imperialism in travel texts, showing how the political, economic, or administrative fact of dominance relies on legitimating discourses such as those articulated through travel writing. . . . Click to see the Questions

Feminist geographers' studies of travel writing challenge the masculinist history of geography by questioning who and what are relevant subjects of geographic study and, indeed, what counts as geographic knowledge itself. Such questions are worked through ideological constructs that posit men as explorers and women as travelers—or, conversely, men as travelers and women as tied to the home. Studies of Victorian women who were professional travel writers, tourists, wives of colonial administrators, and other (mostly) elite women who wrote narratives about their experiences abroad during the 19th century have been particularly revealing. From a "liberal" feminist perspective, travel presented one means toward female liberation for middle- and upper-class Victorian women. Many studies from the 1970s onward demonstrated the ways in which women's gendered identities were negotiated differently "at home" than they were "away," thereby showing women's self-development through travel. The more recent poststructural turn in studies of Victorian travel writing has focused attention on women's diverse and fragmented identities as they narrated their travel experiences, emphasizing women's sense of themselves as women in new locations, but only as they worked through their ties to nation, class, whiteness, and colonial and imperial power structures.



Click to practice and learn more CAT level questions from 2IIM question bank

Passage 1: Questions

online.2IIM.com

Q1. From the passage, we can infer that feminist scholars' understanding of the experiences of Victorian women travelers is influenced by all of the following EXCEPT scholars':

- A. awareness of the ways in which identity is formed.
- B. perspective that they bring to their research.
- C. knowledge of class tensions in Victorian society.
- D. awareness of gender issues in Victorian society.
- Q2. From the passage, we can infer that travel writing is most similar to:
- A. political journalism.
- B. historical fiction.
- C. autobiographical writing.
- D. feminist writing.
- Q3. From the passage, it can be inferred that scholars argue that Victorian women experienced self-development through their travels because:
- A. their identity was redefined when they were away from home.
- B. they were from the progressive middle- and upper-classes of society.
- C. they were on a quest to discover their diverse identities.
- D. they developed a feminist perspective of the world.

Click to see the correct answer

- Q4. American travel literature of the 1920s:
- A. celebrated the freedom that travel gives.
- B. developed the male protagonists' desire for independence.
- C. presented travelers' discovery of their identity as different from others.
- D. showed participation in local traditions.
- Q5. According to the passage, Said's book, "Orientalism":
- A. explained the difference between the representation of people and the actual fact.
- B. demonstrated how cultural imperialism was used to justify colonial domination.
- C. argued that cultural imperialism was more significant than colonial domination.
- D. illustrated how narrow minded and racist westerners were.



Click here to see the detailed explanation

Q2
Q3
Q4
Q5
CAT Z020 Question Paper

Passage 2: Human Nature Argument

online.2IIM.com

Although one of the most contested concepts in political philosophy, human nature is something on which most people seem to agree. By and large, according to Rutger Bregman in his new book Humankind, we have a rather pessimistic view — not of ourselves exactly, but of everyone else. We see other people as selfish, untrustworthy and dangerous and therefore we behave towards them with defensiveness and suspicion. This was how the 17th-century philosopher Thomas Hobbes conceived our natural state to be, believing that all that stood between us, and violent anarchy was a strong state and firm leadership.

But in following Hobbes, argues Bregman, we ensure that the negative view we have of human nature is reflected back at us. He instead puts his faith in Jean-Jacques Rousseau, the 18th-century French thinker, who famously declared that man was born free, and it was civilisation – with its coercive powers, social classes and restrictive laws – that put him in chains.

Hobbes and Rousseau are seen as the two poles of the human nature argument and it's no surprise that Bregman strongly sides with the Frenchman. He takes Rousseau's intuition and paints a picture of a prelapsarian idyll in which, for the better part of 300,000 years, Homo sapiens lived a fulfilling life in harmony with nature . . . Then we discovered agriculture and for the next 10,000 years it was all property, war, greed and injustice. . . .

It was abandoning our nomadic lifestyle and then domesticating animals, says Bregman, that brought about infectious diseases such as measles, smallpox, tuberculosis, syphilis, malaria, cholera and plague. This may be true, but what Bregman never really seems to get to grips with is that pathogens were not the only things that grew with agriculture – so did the number of humans. It's one thing to maintain friendly relations and a property-less mode of living when you're 30 or 40 hunter-gatherers following the food. But life becomes a great deal more complex and knowledge far more extensive when there are settlements of many thousands.

"Civilisation has become synonymous with peace and progress and wilderness with war and decline," writes Bregman. "In reality, for most of human existence, it was the other way around." Whereas traditional history depicts the collapse of civilisations as "dark ages" in which everything gets worse, modern scholars, he claims, see them more as a reprieve, in which the enslaved gain their freedom and culture flourishes. Like much else in this book, the truth is probably somewhere between the two stated positions.

In any case, the fear of civilisational collapse, Bregman believes, is unfounded. It's the result of what the Dutch biologist Frans de Waal calls "veneer theory" – the idea that just below the surface, our bestial nature is waiting to break out. . . . There's a great deal of reassuring human decency to be taken from this bold and thought-provoking book and a wealth of evidence in support of the contention that the sense of who we are as a species has been deleteriously distorted. But it seems equally misleading to offer the false choice of Rousseau and Hobbes when, clearly, humanity encompasses both.



- Q1. The author has differing views from Bregman regarding:
- A. the role of pathogens in the spread of infectious diseases.
- B. a civilised society being coercive and unjust.
- C. a property-less mode of living being socially harmonious.
- D. the role of agriculture in the advancement of knowledge.
- Q2. According to the passage, the "collapse of civilisations" is viewed by Bregman as:
- A. a sign of regression in society's trajectory.
- B. resulting from a breakdown in the veneer of human nature.
- C. a time that enables changes in societies and cultures.
- D. a temporary phase which can be rectified by social action.
- Q3. None of the following views is expressed in the passage EXCEPT that:
- A. Hobbes and Rousseau disagreed on the fundamental nature of humans, but both believed in the need for a strong state.
- B. Bregman agrees with Hobbes that firm leadership is needed to ensure property rights and regulate strife.
- C. the author of the review believes in the veneer theory of human nature.
- D. most people agree with Hobbes' pessimistic view of human nature as being intrinsically untrustworthy and selfish.
- Q4. According to the author, the main reason why Bregman contrasts life in preagricultural societies with agricultural societies is to:
- A. advocate the promotion of less complex societies as a basis for greater security and prosperity.
- B. bolster his argument that people are basically decent, but progress as we know it can make them selfish.
- C. highlight the enormous impact that settled farming had on population growth.
- D. make the argument that an environmentally conscious lifestyle is a more harmonious way of living.



Q1

Q2

Q3

Q4

Passage 3: Screen time

online.2IIM.com

[There is] a curious new reality: Human contact is becoming a luxury good. As more screens appear in the lives of the poor, screens are disappearing from the lives of the rich. The richer you are, the more you spend to be off-screen. . . .

The joy — at least at first — of the internet revolution was its democratic nature. Facebook is the same Facebook whether you are rich or poor. Gmail is the same Gmail. And it's all free. There is something mass market and unappealing about that. And as studies show that time on these advertisement-support platforms is unhealthy, it all starts to seem déclassé, like drinking soda or smoking cigarettes, which wealthy people do less than poor people. The wealthy can afford to opt out of having their data and their attention sold as a product. The poor and middle class don't have the same kind of resources to make that happen.

Screen exposure starts young. And children who spent more than two hours a day looking at a screen got lower scores on thinking and language tests, according to early results of a landmark study on brain development of more than 11,000 children that the National Institutes of Health is supporting. Most disturbingly, the study is finding that the brains of children who spend a lot of time on screens are different. For some kids, there is premature thinning of their cerebral cortex. In adults, one study found an association between screen time and depression. . . .

Tech companies worked hard to get public schools to buy into programs that required schools to have one laptop per student, arguing that it would better prepare children for their screen-based future. But this idea isn't how the people who actually build the screen-based future raise their own children. In Silicon Valley, time on screens is increasingly seen as unhealthy. Here, the popular elementary school is the local Waldorf School, which promises a back-to-nature, nearly screen-free education. So as wealthy kids are growing up with less screen time, poor kids are growing up with more. How comfortable someone is with human engagement could become a new class marker.

Human contact is, of course, not exactly like organic food But with screen time, there has been a concerted effort on the part of Silicon Valley behemoths to confuse the public. The poor and the middle class are told that screens are good and important for them and their children. There are fleets of psychologists and neuroscientists on staff at big tech companies working to hook eyes and minds to the screen as fast as possible and for as long as possible. And so human contact is rare. . . .

There is a small movement to pass a "right to disconnect" bill, which would allow workers to turn their phones off, but for now a worker can be punished for going offline and not being available. There is also the reality that in our culture of increasing isolation, in which so many of the traditional gathering places and social structures have disappeared, screens are filling a crucial void.



- Q1. Which of the following statements about the negative effects of screen time is the author least likely to endorse?
- A. It can cause depression in viewers.
- B. It increases human contact as it fills an isolation void.
- C. It is shown to have adverse effects on young children's learning.
- D. It is designed to be addictive.
- Q2. The statement "The richer you are, the more you spend to be off-screen" is supported by which other line from the passage?
- A. "... studies show that time on these advertisement-support platforms is unhealthy ..."
- B. "Gmail is the same Gmail. And it's all free."
- C. "How comfortable someone is with human engagement could become a new class marker."
- D. "... screens are filling a crucial void."
- Q3. The author is least likely to agree with the view that the increase in screen-time is fueled by the fact that:
- A. screens provide social contact in an increasingly isolating world.
- B. some workers face punitive action if they are not online.
- C. with falling costs, people are streaming more content on their devices.
- D. there is a growth in computer-based teaching in public schools.
- Q4. The author claims that Silicon Valley tech companies have tried to "confuse the public" by:
- A. promoting screen time in public schools while opting for a screen-free education for their own children.
- B. developing new work-efficiency programmes while lobbying for the "right to disconnect" bill.
- C. concealing the findings of psychologists and neuroscientists on screen-time use from the public.
- D. pushing for greater privacy while working with advertisement-support platforms to mine data.



Q1

Q2

Q3

Q4

Q5

Passage 4: Economic crisis

online.2IIM.com

I've been following the economic crisis for more than two years now. I began working on the subject as part of the background to a novel, and soon realized that I had stumbled across the most interesting story I've ever found. While I was beginning to work on it, the British bank Northern Rock blew up, and it became clear that, as I wrote at the time, "If our laws are not extended to control the new kinds of superpowerful, super-complex, and potentially super-risky investment vehicles, they will one day cause a financial disaster of global-systemic proportions." . . . I was both right and too late, because all the groundwork for the crisis had already been done though the sluggishness of the world's governments, in not preparing for the great unraveling of autumn 2008, was then and still is stupefying. But this is the first reason why I wrote this book: because what's happened is extraordinarily interesting. It is an absolutely amazing story, full of human interest and drama, one whose byways of mathematics, economics, and psychology are both central to the story of the last decades and mysteriously unknown to the general public. We have heard a lot about "the two cultures" of science and the arts—we heard a particularly large amount about it in 2009, because it was the fiftieth anniversary of the speech during which C. P. Snow first used the phrase. But I'm not sure the idea of a huge gap between science and the arts is as true as it was half a century ago—it's certainly true, for instance, that a general reader who wants to pick up an education in the fundamentals of science will find it easier than ever before. It seems to me that there is a much bigger gap between the world of finance and that of the general public and that there is a need to narrow that gap, if the financial industry is not to be a kind of priesthood, administering to its own mysteries and feared and resented by the rest of us. Many bright, literate people have no idea about all sorts of economic basics, of a type that financial insiders take as elementary facts of how the world works. I am an outsider to finance and economics, and my hope is that I can talk across that gulf.

My need to understand is the same as yours, whoever you are. That's one of the strangest ironies of this story: after decades in which the ideology of the Western world was personally and economically individualistic, we've suddenly been hit by a crisis which shows in the starkest terms that whether we like it or not—and there are large parts of it that you would have to be crazy to like—we're all in this together. The aftermath of the crisis is going to dominate the economics and politics of our societies for at least a decade to come and perhaps longer.



- Q1. Which one of the following, if false, could be seen as supporting the author's claims?
- A. The global economic crisis lasted for more than two years.
- B. The huge gap between science and the arts has steadily narrowed over time.
- C. The economic crisis was not a failure of collective action to rectify economic problems.
- D. Most people are yet to gain any real understanding of the workings of the financial world.
- Q2. Which one of the following, if true, would be an accurate inference from the first sentence of the passage?
- A. The author's preoccupation with the economic crisis is not less than two years old.
- B. The economic crisis outlasted the author's preoccupation with it.
- C. The author is preoccupied with the economic crisis because he is being followed.
- D. The author has witnessed many economic crises by travelling a lot for two years.
- Q3. Which one of the following best captures the main argument of the last paragraph of the passage?
- A. Whoever you are, you would be crazy to think that there is no crisis.
- B. In the decades to come, other ideologies will emerge in the aftermath of the crisis.
- C. The ideology of individualism must be set aside in order to deal with the crisis.
- D. The aftermath of the crisis will strengthen the central ideology of individualism in the Western world.
- Q4. All of the following, if true, could be seen as supporting the arguments in the passage, EXCEPT:
- A. The story of the economic crisis is also one about international relations, global financial security, and mass psychology.
- B. Economic crises could be averted by changing prevailing ideologies and beliefs.
- C. The failure of economic systems does not necessarily mean the failure of their ideologies.
- D. The difficulty with understanding financial matters is that they have become so arcane.
- Q5. According to the passage, the author is likely to be supportive of which one of the following programmes?
- A. An educational curriculum that promotes economic research.
- B. An educational curriculum that promotes developing financial literacy in the masses.
- C. The complete nationalisation of all financial institutions.
- D. Economic policies that are more sensitively calibrated to the fluctuations of the market.



Q1

Q2

Q3

Q4

Q5

Visit online.2IIM.com,

SIGN UP as a trial user, learn 40 Hours for free

Visit - Questions.2IIM.com

Check out more than 1000+ Quant Questions at CAT-Level for free (without even signing-up)



Answer

The passage given below is followed by four alternate summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.

Brown et al. (2001) suggest that 'metabolic theory may provide a conceptual foundation for much of ecology just as genetic theory provides a foundation for much of evolutionary biology'. One of the successes of genetic theory is the diversity of theoretical approaches and models that have been developed and applied. A Web of Science (v. 5.9. Thomson Reuters) search on genetic* + theor* + evol* identifies more than 12000 publications between 2005 and 2012. Considering only the 10 most-cited papers within this 12000-publication set, genetic theory can be seen to focus on genome dynamics, phylogenetic inference, game theory and the regulation of gene expression. There is no one fundamental genetic equation, but rather a wide array of genetic models, ranging from simple to complex, with differing inputs and outputs, and divergent areas of application, loosely connected to each other through the shared conceptual foundation of heritable variation.

- A. Genetic theory has a wide range of theoretical approaches and applications, and Metabolic theory must have the same in the field of ecology.
- B. Genetic theory has a wide range of theoretical approaches and application and is foundational to evolutionary biology and Metabolic theory has the potential to do the same for ecology.
- C. Genetic theory provides an example of how a range of theoretical approaches and applications can make a theory successful.
- D. Genetic theory has evolved to spawn a wide range of theoretical models and applications, but Metabolic theory need not evolve in a similar manner in the field of ecology.



The four sentences (labelled A, B, C, D) below, when properly sequenced would yield a coherent paragraph. Decide on the proper sequencing of the order of the sentences and key in the sequence of the four numbers as your answer:

- A. It advocated a conservative approach to antitrust enforcement that espouses faith in efficient markets and voiced suspicion regarding the merits of judicial intervention to correct anticompetitive practices.
- B. Many industries have consistently gained market share, the lion's share without any official concern; the most successful technology companies have grown into veritable titans, on the premise that they advance 'public interest'.
- C. That the new anticompetitive risks posed by tech giants like Google, Facebook, and Amazon, necessitate new legal solutions could be attributed to the dearth of enforcement actions against monopolies and the few cases challenging mergers in the USA.
- D. The criterion of 'consumer welfare standard' and the principle that antitrust law should serve consumer interests and that it should protect competition rather than individual competitors was an antitrust law introduced by, and named after, the 'Chicago school'.



Answer

The passage given below is followed by four alternate summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.

Aesthetic political representation urges us to realize that 'the representative has autonomy with regard to the people represented' but autonomy then is not an excuse to abandon one's responsibility. Aesthetic autonomy requires cultivation of 'disinterestedness' on the part of actors which is not indifference. To have disinterestedness, that is, to have comportment towards the beautiful that is devoid of all ulterior references to use — requires a kind of aesthetic commitment; it is the liberation of ourselves for the release of what has proper worth only in itself.

- A. Disinterestedness is different from indifference as the former means a non-subjective evaluation of things which is what constitutes aesthetic political representation.
- B. Aesthetic political representation advocates autonomy for the representatives drawing from disinterestedness, which itself is different from indifference.
- C. Disinterestedness, as distinct from indifference, is the basis of political representation.
- D. Aesthetic political representation advocates autonomy for the representatives manifested through disinterestedness which itself is different from indifference.



nswer

The four sentences (labelled A, B, C, D) below, when properly sequenced would yield a coherent paragraph. Decide on the proper sequencing of the order of the sentences and key in the sequence of the four numbers as your answer:

- A. Each one personified a different aspect of good fortune.
- B. The others were versions of popular Buddhist gods, Hindu gods and Daoist gods.
- C. Seven popular Japanese deities, the Shichi Fukujin, were considered to bring good luck and happiness.
- D. Although they were included in the Shinto pantheon, only two of them, Daikoku and Ebisu, were indigenous Japanese gods.



Answer

Five jumbled up sentences, related to a topic, are given below. Four of them can be put together to form a coherent paragraph. Identify the odd one out and key in the number of the sentence as your answer:

- A. The logic of displaying one's inner qualities through outward appearance was based on a distinction between being a woman and being feminine.
- B. 'Appearance' became a signifier of conduct to look was to be and conformity to the feminine ideal was measured by how well women could use the tools of the fashion and beauty industries.
- C. The makeover-centric media sets out subtly and not-so-subtly, 'good' and 'bad' ways to be a woman, layering these over inequalities of race and class.
- D. The denigration of working-class women and women of colour often centres on their perceived failure to embody feminine beauty.
- E. 'Woman' was considered a biological category, but femininity was a 'process' by which women became specific kinds of women.



Answer

The passage given below is followed by four alternate summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.

The dominant hypotheses in modern science believe that language evolved to allow humans to exchange factual information about the physical world. But an alternative view is that language evolved, in modern humans at least, to facilitate social bonding. It increased our ancestors' chances of survival by enabling them to hunt more successfully or to cooperate more extensively. Language meant that things could be explained and that plans and past experiences could be shared efficiently.

- A. From the belief that humans invented language to process factual information, scholars now think that language was the outcome of the need to ensure social cohesion and thus human survival.
- B. Most believe that language originated from a need to articulate facts, but others think it emerged from the need to promote social cohesion and cooperation, thus enabling human survival.
- C. Since its origin, language has been continuously evolving to higher forms, from being used to identify objects to ensuring human survival by enabling our ancestors to bond and cooperate.
- D. Experts are challenging the narrow view of the origin of language, as being merely used to describe facts and label objects, to being necessary to promote more complex interactions among humans.



nswer

The four sentences (labelled A, B, C, D) below, when properly sequenced would yield a coherent paragraph. Decide on the proper sequencing of the order of the sentences and key in the sequence of the four numbers as your answer:

- A. Complex computational elements of the CNS are organized according to a "nested" hierarchic criterion; the organization is not permanent and can change dynamically from moment to moment as they carry out a computational task.
- B. Echolocation in bats exemplifies adaptation produced by natural selection; a function not produced by natural selection for its current use is exaptation -- feathers might have originally arisen in the context of selection for insulation.
- C. From a structural standpoint, consistent with exaptation, the living organism is organized as a complex of "Russian Matryoshka Dolls" -- smaller structures are contained within larger ones in multiple layers.
- D. The exaptation concept, and the Russian-doll organization concept of living beings deduced from studies on evolution of the various apparatuses in mammals, can be applied for the most complex human organ: the central nervous system (CNS).



Five jumbled up sentences, related to a topic, are given below. Four of them can be put together to form a coherent paragraph. Identify the odd one out and key in the number of the sentence as your answer:

- A. Machine learning models are prone to learning human-like biases from the training data that feeds these algorithms.
- B. Hate speech detection is part of the on-going effort against oppressive and abusive language on social media.
- C. The current automatic detection models miss out on something vital: context.
- D. It uses complex algorithms to flag racist or violent speech faster and better than human beings alone.
- E. For instance, algorithms struggle to determine if group identifiers like "gay" or "black" are used in offensive or prejudiced ways because they're trained on imbalanced datasets with unusually high rates of hate speech.



Visit online.2IIM.com,

SIGN UP as a trial user, learn 40 Hours for free

Visit - Questions.2IIM.com

Check out more than 1000+ Quant Questions at CAT-Level for free (without even signing-up)



Passage 1: Solutions

online.2IIM.com

Q1. From the passage, we can infer that feminist scholars' understanding of the experiences of Victorian women travellers is influenced by all of the following EXCEPT scholars':

- A. awareness of the ways in which identity is formed.
- B. perspective that they bring to their research.
- C. knowledge of class tensions in Victorian society.
- D. awareness of gender issues in Victorian society.
- Q2. From the passage, we can infer that travel writing is most similar to:
- A. political journalism.
- B. historical fiction.
- C. autobiographical writing.
- D. feminist writing.
- Q3. From the passage, it can be inferred that scholars argue that Victorian women experienced self-development through their travels because:
- A. their identity was redefined when they were away from home.
- B. they were from the progressive middle- and upper-classes of society.
- C. they were on a guest to discover their diverse identities.
- D. they developed a feminist perspective of the world.
- Q4. American travel literature of the 1920s:
- A. celebrated the freedom that travel gives.
- B. developed the male protagonists' desire for independence.
- C. presented travellers' discovery of their identity as different from others.
- D. showed participation in local traditions.
- Q5. According to the passage, Said's book, "Orientalism":
- A. explained the difference between the representation of people and the actual fact.
- B. demonstrated how cultural imperialism was used to justify colonial domination.
- C. argued that cultural imperialism was more significant than colonial domination.
- D. illustrated how narrow minded and racist westerners were.





Passage 1: Detailed Solutions

online.2IIM.com

Q1. From the passage, we can infer that feminist scholars' understanding of the experiences of Victorian women travellers is influenced by all of the following EXCEPT scholars':

- A. awareness of the ways in which identity is formed.
- B. perspective that they bring to their research.
- C. knowledge of class tensions in Victorian society.
- D. awareness of gender issues in Victorian society.

Option C

According to the passage, feminist scholars' study of the experiences of Victorian women travellers "challenge the masculinist history of geography", by working through "ideological constructs" and has focused attention on "women's diverse and fragmented identities as they narrated their travel experiences". So, the scholars' fresh perspective, awareness of gender issues and of women's diverse and fragmented identities are discussed in the passage. Only option C is incorrect.

Click to go back to passage

- Q2. From the passage, we can infer that travel writing is most similar to:
- A. political journalism.
- B. historical fiction.
- C. autobiographical writing.
- D. feminist writing.

Option C

The passage talks about travel narratives highlighting the experiences of male protagonists "discovering themselves" on their journeys and of Said's book, Orientalism, helping scholars to "understand ways in which representations of people in travel texts were intimately bound up with notions of self..." So, travel writing, according to the passage, is similar to autobiographical writing.



Next (3, 4, 5)

Passage 1: Detailed Solutions

online.2IIM.com

Q3. From the passage, it can be inferred that scholars argue that Victorian women experienced self-development through their travels because:

- A. their identity was redefined when they were away from home.
- B. they were from the progressive middle- and upper-classes of society.
- C. they were on a quest to discover their diverse identities.
- D. they developed a feminist perspective of the world.

Answer - Option A

According to the last paragraph, "Many studies from the 1970s onward demonstrated the ways in which women's gendered identities were negotiated differently "at home" than they were "away," thereby showing women's self-development through travel. "So, option A is correct.

Q4. American travel literature of the 1920s:

- A. celebrated the freedom that travel gives.
- B. developed the male protagonists' desire for independence.
- C. presented travellers' discovery of their identity as different from others.
- D. showed participation in local traditions.

Answer - Option A

According to the first paragraph, American travel narratives in the 1920s "highlight the experiences of mostly male protagonists "discovering themselves" on their journeys, emphasizing the independence of road travel and the value of rural folk traditions". In other words, these narratives celebrated the freedom that travel gives.

- Q5. According to the passage, Said's book, "Orientalism":
- A. explained the difference between the representation of people and the actual fact.
- B. demonstrated how cultural imperialism was used to justify colonial domination.
- C. argued that cultural imperialism was more significant than colonial domination.
- D. illustrated how narrow minded and racist westerners were.

Answer - Option B

Refer to the last line of the second paragraph: "Said's work became a model for demonstrating cultural forms of imperialism in travel texts, showing how the political, economic, or administrative fact of dominance relies on legitimating discourses such as those articulated through travel writing." In other words, Said's work showed how cultural imperialism was used to justify colonial domination.



Previous (1, 2)

- Q1. The author has differing views from Bregman regarding:
- A. the role of pathogens in the spread of infectious diseases.
- B. a civilised society being coercive and unjust.
- C. a property-less mode of living being socially harmonious.
- D. the role of agriculture in the advancement of knowledge.
- Q2. According to the passage, the "collapse of civilisations" is viewed by Bregman as:
- A. a sign of regression in society's trajectory.
- B. resulting from a breakdown in the veneer of human nature.
- C. a time that enables changes in societies and cultures.
- D. a temporary phase which can be rectified by social action.
- Q3. None of the following views is expressed in the passage EXCEPT that:
- A. Hobbes and Rousseau disagreed on the fundamental nature of humans, but both believed in the need for a strong state.
- B. Bregman agrees with Hobbes that firm leadership is needed to ensure property rights and regulate strife.
- C. the author of the review believes in the veneer theory of human nature.
- D. most people agree with Hobbes' pessimistic view of human nature as being intrinsically untrustworthy and selfish.
- Q4. According to the author, the main reason why Bregman contrasts life in preagricultural societies with agricultural societies is to:
- A. advocate the promotion of less complex societies as a basis for greater security and prosperity.
- B. bolster his argument that people are basically decent, but progress as we know it can make them selfish.
- C. highlight the enormous impact that settled farming had on population growth.
- D. make the argument that an environmentally conscious lifestyle is a more harmonious way of living.



Q1

Q2

Q3

Q4

- Q1. The author has differing views from Bregman regarding:
- A. the role of pathogens in the spread of infectious diseases.
- B. a civilised society being coercive and unjust.
- C. a property-less mode of living being socially harmonious.
- D. the role of agriculture in the advancement of knowledge.

Answer - Option B

The passage presents the two poles of the human nature argument posed by Hobbbes and Rousseau and asserts that "truth is probably somewhere between the two stated positions". Bregman believes civilisation is synonymous with war and decline and wilderness with peace and progress; the author disagrees.

- Q2. According to the passage, the "collapse of civilisations" is viewed by Bregman as:
- A. a sign of regression in society's trajectory.
- B. resulting from a breakdown in the veneer of human nature.
- C. a time that enables changes in societies and cultures.
- D. a temporary phase which can be rectified by social action.

Answer - Option C

According to the passage, Bregman sees the collapse of civilisations "more as a reprieve, in which the enslaved gain their freedom and culture flourishes." In other words, he sees it as a time that enables changes in societies and cultures.



Next (3, 4)

Passage 2: Detailed Solutions

online.2IIM.com

Q3. None of the following views is expressed in the passage EXCEPT that:

- A. Hobbes and Rousseau disagreed on the fundamental nature of humans, but both believed in the need for a strong state.
- B. Bregman agrees with Hobbes that firm leadership is needed to ensure property rights and regulate strife.
- C. the author of the review believes in the veneer theory of human nature.
- D. most people agree with Hobbes' pessimistic view of human nature as being intrinsically untrustworthy and selfish.

Answer - Option D

The only statement that matches the views in the passage is D. In the first paragraph, the passage states, "By and large... we have a rather pessimistic view – not of ourselves exactly, but of everyone else....This was how the 17th-century philosopher Thomas Hobbes conceived our natural state to be.."

Q4. According to the author, the main reason why Bregman contrasts life in preagricultural societies with agricultural societies is to:

- A. advocate the promotion of less complex societies as a basis for greater security and prosperity.
- B. bolster his argument that people are basically decent, but progress as we know it can make them selfish.
- C. highlight the enormous impact that settled farming had on population growth.
- D. make the argument that an environmentally conscious lifestyle is a more harmonious way of living.

Answer - Option B

According to the author, Bregman "paints a picture of a prelapsarian idyll in which, for the better part of 300,000 years, Homo sapiens lived a fulfilling life in harmony with nature . . . Then we discovered agriculture and for the next 10,000 years it was all property, war, greed and injustice". Thus, Bregman, according to the author, portrays agriculture and progress as the root cause for greed and selfishness.



Previous (1, 2)

- Q1. Which of the following statements about the negative effects of screen time is the author least likely to endorse?
- A. It can cause depression in viewers.
- B. It increases human contact as it fills an isolation void.
- C. It is shown to have adverse effects on young children's learning.
- D. It is designed to be addictive.
- Q2. The statement "The richer you are, the more you spend to be off-screen" is supported by which other line from the passage?
- A. "... studies show that time on these advertisement-support platforms is unhealthy ..."
- B. "Gmail is the same Gmail. And it's all free."
- C. "How comfortable someone is with human engagement could become a new class marker."
- D. "... screens are filling a crucial void."
- Q3. The author is least likely to agree with the view that the increase in screen-time is fuelled by the fact that:
- A. screens provide social contact in an increasingly isolating world.
- B. some workers face punitive action if they are not online.
- C. with falling costs, people are streaming more content on their devices.
- D. there is a growth in computer-based teaching in public schools.
- Q4. The author claims that Silicon Valley tech companies have tried to "confuse the public" by:
- A. promoting screen time in public schools while opting for a screen-free education for their own children.
- B. developing new work-efficiency programmes while lobbying for the "right to disconnect" bill.
- C. concealing the findings of psychologists and neuroscientists on screen-time use from the public.
- D. pushing for greater privacy while working with advertisement-support platforms to mine data.



Q1 Q2

Q3

Q4

Question Paper

- Q1. Which of the following statements about the negative effects of screen time is the author least likely to endorse?
- A. It can cause depression in viewers.
- B. It increases human contact as it fills an isolation void.
- C. It is shown to have adverse effects on young children's learning.
- D. It is designed to be addictive.

Answer - Option B

The author discusses the negative effects of screen time and mentions the fact that it causes depression in adults, that it has adverse effects on children's learning and that it is designed to be addictive. The author is unlikely to endorse the view that screen time increases human contact, as it fills a void.

- Q2. The statement "The richer you are, the more you spend to be off-screen" is supported by which other line from the passage?
- A. "... studies show that time on these advertisement-support platforms is unhealthy ..."
- B. "Gmail is the same Gmail. And it's all free."
- C. "How comfortable someone is with human engagement could become a new class marker."
- D. "... screens are filling a crucial void."

Answer - Option C

The given statement implies that the class you belong to decides how much time you spend off-screen. Screen time, according to the passage is "déclassé". Option C states the same idea.



Next (3,4)

- Q3. The author is least likely to agree with the view that the increase in screen-time is fuelled by the fact that:
- A. screens provide social contact in an increasingly isolating world.
- B. some workers face punitive action if they are not online.
- C. with falling costs, people are streaming more content on their devices.
- D. there is a growth in computer-based teaching in public schools.

Answer - Option C

While discussing the increase in screen-time, author states that "in our culture of increasing isolation", screens are filling a "crucial void". According to the passage, "for now a worker can be punished for going offline". The passage also states that public schools have been convinced that it is good to "prepare children for their screen-based future". So, the author is likely to agree with the reasons stated in options A, B and D. The author does not discuss falling costs of streaming as a reason for increase in screen-time.

Q4. The author claims that Silicon Valley tech companies have tried to "confuse the public" by:

- A. promoting screen time in public schools while opting for a screen-free education for their own children.
- B. developing new work-efficiency programmes while lobbying for the "right to disconnect" bill.
- C. concealing the findings of psychologists and neuroscientists on screen-time use from the public.
- D. pushing for greater privacy while working with advertisement-support platforms to mine data.

Answer - Option A

In paragraph 4, the author states that people who actually build a screen-based future do not raise their own children that way: "In Silicon Valley, time on screens is increasingly seen as unhealthy. Here, the popular elementary school is the local Waldorf School, which promises a back-to-nature, nearly screen-free education."



Previous (1, 2)

- Q1. Which one of the following, if false, could be seen as supporting the author's claims?
- A. The global economic crisis lasted for more than two years.
- B. The huge gap between science and the arts has steadily narrowed over time.
- C. The economic crisis was not a failure of collective action to rectify economic problems.
- D. Most people are yet to gain any real understanding of the workings of the financial world.
- Q2. Which one of the following, if true, would be an accurate inference from the first sentence of the passage?
- A. The author's preoccupation with the economic crisis is not less than two years old.
- B. The economic crisis outlasted the author's preoccupation with it.
- C. The author is preoccupied with the economic crisis because he is being followed.
- D. The author has witnessed many economic crises by travelling a lot for two years.
- Q3. Which one of the following best captures the main argument of the last paragraph of the passage?
- A. Whoever you are, you would be crazy to think that there is no crisis.
- B. In the decades to come, other ideologies will emerge in the aftermath of the crisis.
- C. The ideology of individualism must be set aside in order to deal with the crisis.
- D. The aftermath of the crisis will strengthen the central ideology of individualism in the Western world.
- Q4. All of the following, if true, could be seen as supporting the arguments in the passage, EXCEPT:
- A. The story of the economic crisis is also one about international relations, global financial security, and mass psychology.
- B. Economic crises could be averted by changing prevailing ideologies and beliefs.
- C. The failure of economic systems does not necessarily mean the failure of their ideologies.
- D. The difficulty with understanding financial matters is that they have become so arcane.
- Q5. According to the passage, the author is likely to be supportive of which one of the following programmes?
- A. An educational curriculum that promotes economic research.
- B. An educational curriculum that promotes developing financial literacy in the masses.
- C. The complete nationalisation of all financial institutions.
- D. Economic policies that are more sensitively calibrated to the fluctuations of the market.



Q1

Q2

Q3

Q4

Q5

online.2IIM.com

Q1. Which one of the following, if false, could be seen as supporting the author's claims?

- A. The global economic crisis lasted for more than two years.
- B. The huge gap between science and the arts has steadily narrowed over time.
- C. The economic crisis was not a failure of collective action to rectify economic problems.
- D. Most people are yet to gain any real understanding of the workings of the financial world.

Answer - Option C

Trickily worded question. The option that, if false, supports the author's claims is the one that, if true, does not support the author's claims.

From the first line of the passage, we know that the author has been following the economic crisis for more than two years. The author clearly states that he is "not sure the idea of a huge gap between science and the arts is as true as it was half a century ago". Also, according to the author, "many bright, literate people have no idea about all sorts of economic basics". So, options A, B and D, if true, support the author's claims.

On the other hand, the author states that the crisis was due to "the sluggishness of the world's governments" not preparing for the great unraveling of autumn 2008. The statement that the economic crisis was not a failure of collective action to rectify economic problems goes against the author's view. So, option C, if true, does not support the author's claims.

Q2. Which one of the following, if true, would be an accurate inference from the first sentence of the passage?

- A. The author's preoccupation with the economic crisis is not less than two years old.
- B. The economic crisis outlasted the author's preoccupation with it.
- C. The author is preoccupied with the economic crisis because he is being followed.
- D. The author has witnessed many economic crises by travelling a lot for two years.

Answer - Option A

From the first line of the passage, we understand that the author has been following the economic crisis for more than two years, i.e not less than two years.

2IIM

Next (3, 4)

CAT 2020 Question Paper

Passage

online.2IIM.com

Q3. Which one of the following best captures the main argument of the last paragraph of the passage?

- A. Whoever you are, you would be crazy to think that there is no crisis.
- B. In the decades to come, other ideologies will emerge in the aftermath of the crisis.
- C. The ideology of individualism must be set aside in order to deal with the crisis.
- D. The aftermath of the crisis will strengthen the central ideology of individualism in the Western world.

Answer - Option C

The main idea of the last paragraph is stated in the line, "after decades in which the ideology of the Western world was personally and economically individualistic, we've suddenly been hit by a crisis which shows in the starkest terms that whether we like it or not—and there are large parts of it that you would have to be crazy to like—we're all in this together". Option C captures this idea well.

Q4. All of the following, if true, could be seen as supporting the arguments in the passage, EXCEPT:

- A. The story of the economic crisis is also one about international relations, global financial security, and mass psychology.
- B. Economic crises could be averted by changing prevailing ideologies and beliefs.
- C. The failure of economic systems does not necessarily mean the failure of their ideologies.
- D. The difficulty with understanding financial matters is that they have become so arcane.

Answer - Option C

The author calls the crisis "absolutely amazing story, full of human interest and drama, one whose byways of mathematics, economics, and psychology are both central to the story". So, Option A is in line with the arguments in the passage.

While beginning to work on the crisis the author wrote that was extending the laws to control risky investment vehicles was essential to avoid a global financial disaster. Option B, too, is in line with the arguments in the passage.

The author also states that "there is a need to narrow that gap, if the financial industry is not to be a kind of priesthood, administering to its own mysteries and feared and resented by the rest of us". In other words, financial matters have become very arcane and difficult to understand. So, option D supports the arguments in the passage.

However, in the last paragraph, the author states that the economic crisis shows the failure of the personally and economically individualistic ideology of the Western world. So, option C, if true, does not support the arguments in the passage.

Q5. According to the passage, the author is likely to be supportive of which one of the following programmes?

- A. An educational curriculum that promotes economic research.
- B. An educational curriculum that promotes developing financial literacy in the masses.
- C. The complete nationalisation of all financial institutions.
- D. Economic policies that are more sensitively calibrated to the fluctuations of the market.

Answer - Option B

The author laments the fact that many bright, literate people have no idea about all sorts of economic basics. So, he is likely to be supportive of an educational curriculum that promotes developing financial literacy in the masses.

Note that option A is incorrect as it talks of economic "research". There is no basis for options C and D in the passage.

2IIM

Previous (1, 2)

Next (5)

CAT 2020 Question Paper

Passage

Question

Visit online.2IIM.com,

SIGN UP as a trial user, learn 40 Hours for free

Visit - Questions.2IIM.com

Check out more than 1000+ Quant Questions at CAT-Level for free (without even signing-up)



The passage given below is followed by four alternate summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.

Brown et al. (2001) suggest that 'metabolic theory may provide a conceptual foundation for much of ecology just as genetic theory provides a foundation for much of evolutionary biology'. One of the successes of genetic theory is the diversity of theoretical approaches and models that have been developed and applied. A Web of Science (v. 5.9. Thomson Reuters) search on genetic* + theor* + evol* identifies more than 12000 publications between 2005 and 2012. Considering only the 10 most-cited papers within this 12000 publication set, genetic theory can be seen to focus on genome dynamics, phylogenetic inference, game theory and the regulation of gene expression. There is no one fundamental genetic equation, but rather a wide array of genetic models, ranging from simple to complex, with differing inputs and outputs, and divergent areas of application, loosely connected to each other through the shared conceptual foundation of heritable variation.

- A. Genetic theory has a wide range of theoretical approaches and applications and Metabolic theory must have the same in the field of ecology.
- B. Genetic theory has a wide range of theoretical approaches and application and is foundational to evolutionary biology and Metabolic theory has the potential to do the same for ecology.
- C. Genetic theory provides an example of how a range of theoretical approaches and applications can make a theory successful.
- D. Genetic theory has evolved to spawn a wide range of theoretical models and applications but Metabolic theory need not evolve in a similar manner in the field of ecology.



restion

The passage given below is followed by four alternate summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.

Brown et al. (2001) suggest that 'metabolic theory may provide a conceptual foundation for much of ecology just as genetic theory provides a foundation for much of evolutionary biology'. One of the successes of genetic theory is the diversity of theoretical approaches and models that have been developed and applied. A Web of Science (v. 5.9. Thomson Reuters) search on genetic* + theor* + evol* identifies more than 12000 publications between 2005 and 2012. Considering only the 10 most-cited papers within this 12000 publication set, genetic theory can be seen to focus on genome dynamics, phylogenetic inference, game theory and the regulation of gene expression. There is no one fundamental genetic equation, but rather a wide array of genetic models, ranging from simple to complex, with differing inputs and outputs, and divergent areas of application, loosely connected to each other through the shared conceptual foundation of heritable variation.

- A. Genetic theory has a wide range of theoretical approaches and applications and Metabolic theory must have the same in the field of ecology.
- B. Genetic theory has a wide range of theoretical approaches and application and is foundational to evolutionary biology and Metabolic theory has the potential to do the same for ecology.
- C. Genetic theory provides an example of how a range of theoretical approaches and applications can make a theory successful.
- D. Genetic theory has evolved to spawn a wide range of theoretical models and applications but Metabolic theory need not evolve in a similar manner in the field of ecology.

Correct Answer: B

The paragraph starts with the idea that metabolic theory may provide a conceptual foundation for ecology just as genetic theory did for evolutionary biology. It goes on to explain how the genetic theory worked: through wide array of genetic models loosely connected to each other through the shared conceptual foundation. Option B captures both ideas.

Option A states that metabolic theory "must have" the same range of theoretical approaches and applications. This is not what the paragraph says. Option C does not mention metabolic theory while option D is incorrect, based on the information in the paragraph.



The four sentences (labelled A, B, C, D) below, when properly sequenced would yield a coherent paragraph. Decide on the proper sequencing of the order of the sentences and key in the sequence of the four numbers as your answer:

- A. It advocated a conservative approach to antitrust enforcement that espouses faith in efficient markets and voiced suspicion regarding the merits of judicial intervention to correct anticompetitive practices.
- B. Many industries have consistently gained market share, the lion's share without any official concern; the most successful technology companies have grown into veritable titans, on the premise that they advance 'public interest'.
- C. That the new anticompetitive risks posed by tech giants like Google, Facebook, and Amazon, necessitate new legal solutions could be attributed to the dearth of enforcement actions against monopolies and the few cases challenging mergers in the USA.
- D. The criterion of 'consumer welfare standard' and the principle that antitrust law should serve consumer interests and that it should protect competition rather than individual competitors was an antitrust law introduced by, and named after, the 'Chicago school'.

Correct Answer: DABC



uestion

The four sentences (labelled A, B, C, D) below, when properly sequenced would yield a coherent paragraph. Decide on the proper sequencing of the order of the sentences and key in the sequence of the four numbers as your answer:

- A. It advocated a conservative approach to antitrust enforcement that espouses faith in efficient markets and voiced suspicion regarding the merits of judicial intervention to correct anticompetitive practices.
- B. Many industries have consistently gained market share, the lion's share without any official concern; the most successful technology companies have grown into veritable titans, on the premise that they advance 'public interest'.
- C. That the new anticompetitive risks posed by tech giants like Google, Facebook, and Amazon, necessitate new legal solutions could be attributed to the dearth of enforcement actions against monopolies and the few cases challenging mergers in the USA.
- D. The criterion of 'consumer welfare standard' and the principle that antitrust law should serve consumer interests and that it should protect competition rather than individual competitors was an antitrust law introduced by, and named after, the 'Chicago school'.

Correct Answer: DABC

Sentence D is the best opening sentence as it sets the context, discussing the principle behind antitrust law. DA is a sequence: the pronoun 'it' that A starts with clearly applies to the Chicago school mentioned in D. BC is also a link:B talks about the consistent growth of tech titans and C attributes this to the dearth of enforcement actions. So, DABC is the correct order.



Question

The passage given below is followed by four alternate summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.

Aesthetic political representation urges us to realize that 'the representative has autonomy with regard to the people represented' but autonomy then is not an excuse to abandon one's responsibility. Aesthetic autonomy requires cultivation of 'disinterestedness' on the part of actors which is not indifference. To have disinterestedness, that is, to have comportment towards the beautiful that is devoid of all ulterior references to use — requires a kind of aesthetic commitment; it is the liberation of ourselves for the release of what has proper worth only in itself.

- A. Disinterestedness is different from indifference as the former means a non-subjective evaluation of things which is what constitutes aesthetic political representation.
- B. Aesthetic political representation advocates autonomy for the representatives drawing from disinterestedness, which itself is different from indifference.
- C. Disinterestedness, as distinct from indifference, is the basis of political representation.
- D. Aesthetic political representation advocates autonomy for the representatives manifested through disinterestedness which itself is different from indifference.



The passage given below is followed by four alternate summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.

Aesthetic political representation urges us to realize that 'the representative has autonomy with regard to the people represented' but autonomy then is not an excuse to abandon one's responsibility. Aesthetic autonomy requires cultivation of 'disinterestedness' on the part of actors which is not indifference. To have disinterestedness, that is, to have comportment towards the beautiful that is devoid of all ulterior references to use – requires a kind of aesthetic commitment; it is the liberation of ourselves for the release of what has proper worth only in itself.

- A. Disinterestedness is different from indifference as the former means a nonsubjective evaluation of things which is what constitutes aesthetic political representation.
- B. Aesthetic political representation advocates autonomy for the representatives drawing from disinterestedness, which itself is different from indifference.
- C. Disinterestedness, as distinct from indifference, is the basis of political representation.
- D. Aesthetic political representation advocates autonomy for the representatives manifested through disinterestedness which itself is different from indifference.

Correct Answer: B

The main idea of the paragraph is that aesthetic political representation requires that the actor has autonomy with regard to the portrayal and that this involves the cultivation of disinterestedness (which is different from indifference) on part of the actors. Option B captures the essence of the paragraph.

Option A talks of a "non-subjective evaluation of things", something that is not mentioned in the paragraph. Option C does not include the key word 'aesthetic'. Option D states that autonomy is "manifested through" (shown clearly by) disinterestedness. The paragraph only urges the cultivation of disinterestedness in order to liberate oneself from all ulterior references.



Question

The four sentences (labelled A, B, C, D) below, when properly sequenced would yield a coherent paragraph. Decide on the proper sequencing of the order of the sentences and key in the sequence of the four numbers as your answer:

- A. Each one personified a different aspect of good fortune.
- B. The others were versions of popular Buddhist gods, Hindu gods and Daoist gods.
- C. Seven popular Japanese deities, the Shichi Fukujin, were considered to bring good luck and happiness.
- D. Although they were included in the Shinto pantheon, only two of them, Daikoku and Ebisu, were indigenous Japanese gods.

Correct Answer: CADB



Luestion

The four sentences (labelled A, B, C, D) below, when properly sequenced would yield a coherent paragraph. Decide on the proper sequencing of the order of the sentences and key in the sequence of the four numbers as your answer:

- A. Each one personified a different aspect of good fortune.
- B. The others were versions of popular Buddhist gods, Hindu gods and Daoist gods.
- C. Seven popular Japanese deities, the Shichi Fukujin, were considered to bring good luck and happiness.
- D. Although they were included in the Shinto pantheon, only two of them, Daikoku and Ebisu, were indigenous Japanese gods.

Correct Answer: CADB

C is the best opening sentence. C talks of seven popular Japanese deities. Sentence A adds to C, stating that each one personified a different aspect of good fortune. DB is a clear link, D talks of two of the deities, and B the others. CADB is hence the right order.

Five jumbled up sentences, related to a topic, are given below. Four of them can be put together to form a coherent paragraph. Identify the odd one out and key in the number of the sentence as your answer:

- A. The logic of displaying one's inner qualities through outward appearance was based on a distinction between being a woman and being feminine.
- B. 'Appearance' became a signifier of conduct to look was to be and conformity to the feminine ideal was measured by how well women could use the tools of the fashion and beauty industries.
- C. The makeover-centric media sets out subtly and not-so-subtly, 'good' and 'bad' ways to be a woman, layering these over inequalities of race and class.
- D. The denigration of working-class women and women of colour often centres on their perceived failure to embody feminine beauty.
- E. 'Woman' was considered a biological category, but femininity was a 'process' by which women became specific kinds of women.



restion

Five jumbled up sentences, related to a topic, are given below. Four of them can be put together to form a coherent paragraph. Identify the odd one out and key in the number of the sentence as your answer:

- A. The logic of displaying one's inner qualities through outward appearance was based on a distinction between being a woman and being feminine.
- B. 'Appearance' became a signifier of conduct to look was to be and conformity to the feminine ideal was measured by how well women could use the tools of the fashion and beauty industries.
- C. The makeover-centric media sets out subtly and not-so-subtly, 'good' and 'bad' ways to be a woman, layering these over inequalities of race and class.
- D. The denigration of working-class women and women of colour often centres on their perceived failure to embody feminine beauty.
- E. 'Woman' was considered a biological category, but femininity was a 'process' by which women became specific kinds of women.

Answer - Option C

The sentences relate to subject of being a woman versus being feminine. EB is a link. The sentences are structured similarly and state what signifies what. Sentence A relates to the same idea. AEB is a possible sequence. Between C and D, D fits better to the idea in B--the measure of the feminine ideal.

C, which is about how the 'make-over centric media' set out to define 'good' and 'bad' ways to be a woman, is the odd one out.



Visit online.2IIM.com,

SIGN UP as a trial user, learn 40 Hours for free

Visit - Questions.2IIM.com

Check out more than 1000+ Quant Questions at CAT-Level for free (without even signing-up)



Question

The passage given below is followed by four alternate summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.

The dominant hypotheses in modern science believe that language evolved to allow humans to exchange factual information about the physical world. But an alternative view is that language evolved, in modern humans at least, to facilitate social bonding. It increased our ancestors' chances of survival by enabling them to hunt more successfully or to cooperate more extensively. Language meant that things could be explained and that plans and past experiences could be shared efficiently.

- A. From the belief that humans invented language to process factual information, scholars now think that language was the outcome of the need to ensure social cohesion and thus human survival.
- B. Most believe that language originated from a need to articulate facts, but others think it emerged from the need to promote social cohesion and cooperation, thus enabling human survival.
- C. Since its origin, language has been continuously evolving to higher forms, from being used to identify objects to ensuring human survival by enabling our ancestors to bond and cooperate.
- D. Experts are challenging the narrow view of the origin of language, as being merely used to describe facts and label objects, to being necessary to promote more complex interactions among humans.



The passage given below is followed by four alternate summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.

The dominant hypotheses in modern science believe that language evolved to allow humans to exchange factual information about the physical world. But an alternative view is that language evolved, in modern humans at least, to facilitate social bonding. It increased our ancestors' chances of survival by enabling them to hunt more successfully or to cooperate more extensively. Language meant that things could be explained and that plans and past experiences could be shared efficiently.

- A. From the belief that humans invented language to process factual information, scholars now think that language was the outcome of the need to ensure social cohesion and thus human survival.
- B. Most believe that language originated from a need to articulate facts, but others think it emerged from the need to promote social cohesion and cooperation, thus enabling human survival.
- C. Since its origin, language has been continuously evolving to higher forms, from being used to identify objects to ensuring human survival by enabling our ancestors to bond and cooperate.
- D. Experts are challenging the narrow view of the origin of language, as being merely used to describe facts and label objects, to being necessary to promote more complex interactions among humans.

Correct Answer: B

The main idea of the paragraph is that challenging the dominant hypothesis that language evolved in order to facilitate exchange of factual information, an alternative view holds that language evolved in order to facilitate social bonding and improve chances of survival. Option B captures all key ideas.

Option A incorrectly uses the word "invented". Option C talks about language "continuously evolving to higher forms". The paragraph does not state this. Option D states "experts" are challenging the "narrow" view of origin of language. The paragraph only talks about "an alternative view".



uestion

The four sentences (labelled A, B, C, D) below, when properly sequenced would yield a coherent paragraph. Decide on the proper sequencing of the order of the sentences and key in the sequence of the four numbers as your answer:

- A. Complex computational elements of the CNS are organized according to a "nested" hierarchic criterion; the organization is not permanent and can change dynamically from moment to moment as they carry out a computational task.
- B. Echolocation in bats exemplifies adaptation produced by natural selection; a function not produced by natural selection for its current use is exaptation -- feathers might have originally arisen in the context of selection for insulation.
- C. From a structural standpoint, consistent with exaptation, the living organism is organized as a complex of "Russian Matryoshka Dolls" -- smaller structures are contained within larger ones in multiple layers.
- D. The exaptation concept, and the Russian-doll organization concept of living beings deduced from studies on evolution of the various apparatuses in mammals, can be applied for the most complex human organ: the central nervous system (CNS).

Correct Answer: BCDA



a coherent paragraph. Decide on the proper sequencing of the order of the sentences and key in the sequence of the four numbers as your answer: Complex computational elements of the CNS are organized according to a

Α. "nested" hierarchic criterion; the organization is not permanent and can change dynamically from moment to moment as they carry out a computational task.

The four sentences (labelled A, B, C, D) below, when properly sequenced would yield

- Echolocation in bats exemplifies adaptation produced by natural selection; a В. function not produced by natural selection for its current use is exaptation -feathers might have originally arisen in the context of selection for insulation.
- From a structural standpoint, consistent with exaptation, the living organism is C. organized as a complex of "Russian Matryoshka Dolls" -- smaller structures are contained within larger ones in multiple layers.
- The exaptation concept, and the Russian-doll organization concept of living D. beings deduced from studies on evolution of the various apparatuses in mammals, can be applied for the most complex human organ: the central nervous system (CNS).

Correct Answer: BCDA

Explanatory Answer

DA is a link. D talks of various concepts being applied to the central nervous system. Sentence A is about the central nervous system. D, however, is not the opening sentence of the paragraph, as it talks of the 'exaptation' concept and 'Russian doll organisation' concept, the meaning of which is not clear from D. B explains what exaptation is and C what Russsian doll organisation is. So, BCDA is the right order.

The official answer puts C after D which is incorrect, as the Russian Doll concept is introduced in C.

Five jumbled up sentences, related to a topic, are given below. Four of them can be put together to form a coherent paragraph. Identify the odd one out and key in the number of the sentence as your answer:

- A. Machine learning models are prone to learning human-like biases from the training data that feeds these algorithms.
- B. Hate speech detection is part of the on-going effort against oppressive and abusive language on social media.
- C. The current automatic detection models miss out on something vital: context.
- D. It uses complex algorithms to flag racist or violent speech faster and better than human beings alone.
- E. For instance, algorithms struggle to determine if group identifiers like "gay" or "black" are used in offensive or prejudiced ways because they're trained on imbalanced datasets with unusually high rates of hate speech.



uestion

Five jumbled up sentences, related to a topic, are given below. Four of them can be put together to form a coherent paragraph. Identify the odd one out and key in the number of the sentence as your answer:

- A. Machine learning models are prone to learning human-like biases from the training data that feeds these algorithms.
- B. Hate speech detection is part of the on-going effort against oppressive and abusive language on social media.
- C. The current automatic detection models miss out on something vital: context.
- D. It uses complex algorithms to flag racist or violent speech faster and better than human beings alone.
- E. For instance, algorithms struggle to determine if group identifiers like "gay" or "black" are used in offensive or prejudiced ways because they're trained on imbalanced datasets with unusually high rates of hate speech.

Correct Answer: C

If the sentences were to be arranged in a paragraph, B would be the best opening sentence as it sets the context. BD is a link: B talks about hate speech detection while D explains how it works. AE is also a link: sentence A talks about biases arising due to training data. E gives an example of how flawed training data affects algorithms. BDAE is a possible sequence. C is the odd one out.



SIGN UP as a trial user, Get 40 Hrs of Free CAT Coaching

Visit - Questions.2IIM.com

If you like this PDF, you will fall in love with the Question bank page. It has 26 CAT-Level sets with detailed video solutions.

To Download ALL Original CAT Question Paper PDFs Click here

