PGDBA 2022 Question Paper | VARC

PGDBA Previous Year Paper | PGDBA VARC Questions | Question 10

The only way to master VARC during your CAT Preparation is by practicing actual CAT question paper. Practice RCs with detailed video and text solutions from Previous CAT Question Papers.

The passage below is accompanied by a set of five questions. Choose the BEST answer to each question
Doomsayers of the past two centuries have blamed, among other things, novels, the radio, jazz, rock 'n roll, television, horror films, Dungeons & Dragons, video games, the internet, smartphones and social media for the sad decline of the young. John Protzko, a psychologist...wondered whether things might not be quite so gloomy as they seemed. To try to bring some rigour to the question, he went hunting for examples of a cognitive experiment called the marshmallow test. This test, first performed at Stanford University in the 1960s, measures how good young children are at self-control - specifically, whether or not they can defer a small but immediate reward, such as a marshmallow, in favour of a bigger one later. It was one of the first examples of a standardised psychological test, so it gave him plenty of historical data to work with.
The set-up is simple. A child is taken into a room and presented with a choice of sugary snacks. A researcher explains that the child can choose his favourite treat and eat it whenever he likes - but, if he waits 15 minutes, he can have two instead. The researcher then leaves the room. Age is the strongest predictor of successfully resisting the temptation [to take the treat immediately]. Among children of the same age, however, doing well on the test is associated with plenty of good things later in life, from healthy weight to longer school attendance and better exam results.
Dr Protzko...polled 260 experts in child cognitive development, inviting them to predict what he might find. Just over half thought that children would have become worse at delaying gratification - perhaps thinking about a plethora of recent studies into the supposedly deleterious effects of modern technology. Another third predicted no change.
Only 16% of the experts made the correct prediction. This is, that children have become steadily and significantly better at the test over the past half century. In 1967, the average waiting time before succumbing to temptation was around three minutes. By 2017, that had risen to eight minutes - an increase of about a minute a decade. And that increase seems to be happening at all levels of ability. The most impulsive children are improving at the same rate as the most prudent.
The rate of increase caught Dr Protzko's eye as well. That rate, a fifth of a standard deviation every decade, is about the same improvement as has been seen in IQ tests over the past 80 years.... The cause of this increase in IQ, which is dubbed the Flynn effect after the psychologist who brought it to the world's attention, remains mysterious - as does whether Dr Protzko's results are related to it. IQ is associated with the ability to delay gratification, but the correlation is far from perfect.

Question 10 : Which of the following best reflects the main argument of the passage?

  1. Children have become more patient since the 1960 s because of a plethora of distractions.
  2. Children have become more patient since the 1960 s despite a plethora of distractions.
  3. Children have become less patient since the 1960 s despite a plethora of distractions.
  4. Children have become less patient since the 1960 s because of a plethora of distractions.

🎉 Join our XAT 2026 Crash Course โ€” Fast-track your preparation.


2IIM : Best Online CAT Coaching.

Best CAT Online Coaching
Try upto 40 hours for free
Learn from the best!


2IIM : Best Online CAT Coaching.


Best CAT Coaching in Chennai


CAT Coaching in Chennai - CAT 2022
Limited Seats Available - Register Now!


Explanatory Answer

The main idea of the passage is that children have become more patient since the 1960s and this is in spite of various distractions like novels, music, TV, internet and social media.


The question is " Which of the following best reflects the main argument of the passage? "

Hence, the answer is 'Children have become more patient since the 1960 s despite a plethora of distractions.'

Choice B is the correct answer.

CAT Questions | CAT Quantitative Aptitude

CAT Questions | Verbal Ability for CAT


Where is 2IIM located?

2IIM Online CAT Coaching
A Fermat Education Initiative,
58/16, Indira Gandhi Street,
Kaveri Rangan Nagar, Saligramam, Chennai 600 093

How to reach 2IIM?

Mobile: (91) 99626 48484 / 94459 38484
WhatsApp: WhatsApp Now
Email: info@2iim.com