CAT previous year papers are an important resource for your online CAT Preparation. Solving questions from CAT previous year paper gives you an idea of the type, difficulty level and pattern of questions that you can expect in the CAT Question Paper. Here is a RC question for you to solve right now. Do not look at the solution provided and have a crack at this question.
During the frigid season... it's often necessary to nestle under a blanket to try to stay warm. The temperature difference between the blanket and the air outside is so palpable that we often have trouble leaving our warm refuge. Many plants and animals similarly hunker down, relying on snow cover for safety from winter's harsh conditions. The small area between the snowpack and the ground, called the subnivium... might be the most important ecosystem that you have never heard of.
The subnivium is so well-insulated and stable that its temperature holds steady at around 32 degree Fahrenheit (0 degree Celsius). Although that might still sound cold, a constant temperature of 32 degree Fahrenheit can often be 30 to 40 degrees warmer than the air temperature during the peak of winter. Because of this large temperature difference, a wide variety of species...depend on the subnivium for winter protection.
For many organisms living in temperate and Arctic regions, the difference between being under the snow or outside it is a matter of life and death. Consequently, disruptions to the subnivium brought about by climate change will affect everything from population dynamics to nutrient cycling through the ecosystem.
The formation and stability of the subnivium requires more than a few flurries. Winter ecologists have suggested that eight inches of snow is necessary to develop a stable layer of insulation. Depth is not the only factor, however. More accurately, the stability of the subnivium depends on the interaction between snow depth and snow density. Imagine being under a stack of blankets that are all flattened and pressed together. When compressed, the blankets essentially form one compacted layer. In contrast, when they are lightly placed on top of one another, their insulative capacity increases because the air pockets between them trap heat. Greater depths of low-density snow are therefore better at insulating the ground.
Both depth and density of snow are sensitive to temperature. Scientists are now beginning to explore how climate change will affect the subnivium, as well as the species that depend on it. At first glance, warmer winters seem beneficial for species that have difficulty surviving subzero temperatures; however, as with most ecological phenomena, the consequences are not so straightforward. Research has shown that the snow season (the period when snow is more likely than rain) has become shorter since l970. When rain falls on snow, it increases the density of the snow and reduces its insulative capacity. Therefore, even though winters are expected to become warmer overall from future climate change, the subnivium will tend to become colder and more variable with less protection from the above-ground temperatures.
The effects of a colder subnivium are complex... For example, shrubs such as crowberry and alpine azalea that grow along the forest floor tend to block the wind and so retain higher depths of snow around them. This captured snow helps to keep soils insulated and in turn increases plant decomposition and nutrient release. In field experiments, researchers removed a portion. of the snow cover to investigate the importance of the subnivium's insulation. They found that soil frost in the snow-free area resulted in damage to plant roots and sometimes even the death of the plant.
Question 5 : Which one of the following statements can be inferred from the passage?
While option 1 can be easily inferred from the passage, the others cannot. The passage does not mention equatorial or arid regions, so option 2 is ruled out. Option 3 is false, as the passage explains that compression increases density and reduces insulation (see paragraph 4). Option 4 is not an inference we can draw from the passage.
The question is "Which one of the following statements can be inferred from the passage?"
Choice A is the correct answer.
Classroom Batches Starting Now! @Gopalapuram
Attend a Demo Class
CAT Questions | Ratios, Mixtures, Averages
CAT Questions | Time Speed and Distance, Races
CAT Questions | Logarithms & Exponents
CAT Questions | Pipes Cisterns, Work Time
CAT Questions | Coordinate-Geometry
CAT 2017 DILR Slot 2 | Pizzeria
CAT 2017 DILR Slot 2 | Electives
Verbal Ability for CAT | CAT Reading Comprehension
Verbal Ability for CAT| CAT Para Jumble
Verbal Ability for CAT | CAT Sentence Elimination
Verbal Ability for CAT | CAT Paragraph Completion
Copyrights © All Rights Reserved by 2IIM.com - A Fermat Education Initiative.
CAT® (Common Admission Test) is a registered trademark of the Indian Institutes of Management. This website is not endorsed or approved by IIMs.
2IIM Online CAT Coaching
A Fermat Education Initiative,
58/16, Indira Gandhi Street,
Kaveri Rangan Nagar, Saligramam, Chennai 600 093
Mobile: (91) 99626 48484 / 94459 38484
WhatsApp: WhatsApp Now
TANCET Coaching Centres in Chennai
TANCET Previous Year Question Papers
NCERT Solution for Class 10 Maths
CBSE Sample Papers for class 10