The best questions to practice for CAT Exam are the actual CAT Question Papers. 2IIM offers you exactly that, in a student friendly format to take value from this. In CAT 2019 we saw some beautiful questions that laid emphasis on Learning ideas from basics and being able to comprehend more than remembering gazillion formulae and shortcuts. Original CAT Question paper is the best place to start off your CAT prep practice. This page provides exactly that. To check out about 1000 CAT Level questions with detailed video solutions for free, go here: CAT Question Bank
Question 21 : A and B are two railway stations 90 km apart. A train leaves A at 9:00 am, heading towards B at a speed of 40 km/hr. Another train leaves B at 10:30 am, heading towards A at a speed of 20 km/hr. The trains meet each other at
Let's represent the positions of the trains at 9:00 AM
Train from station B will not start till 10:30 AM, meanwhile train A starts from A at 9:00 AM, and travels for 1.5 hours at 40kmph speed. Therefore, by 10:30 AM, train A travels 1.5 × 40 = 60 km towards B.
The positions of the two trains at 10:30 AM will be
Now both the trains A and B have 90 - 60 = 30 km to cover between them.
The relative speed of the two trains will be 40 + 20 = 60kmph.
With a relative speed of 60kmph, the two trains cover 30km in half an hour.
Hence the two trains will meet at 11: 00 AM
CAT® (Common Admission Test) is a registered trademark of the Indian Institutes of Management. This website is not endorsed or approved by IIMs.
2IIM Online CAT Coaching
A Fermat Education Initiative,
58/16, Indira Gandhi Street,
Kaveri Rangan Nagar, Saligramam, Chennai 600 093