Question 22 : The passage given below is followed by four alternate summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.
People view idleness as a sin and industriousness as a virtue, and in the process have developed an unsatisfactory relationship with their jobs. Work has become a way for them to keep busy, even though many find their work meaningless. In their need for activity people undertake what was once considered work (fishing, gardening) as hobbies. The opposing view is that hard work has made us prosperous and improved our levels of health and education. It has also brought innovation and labour and time-saving devices, which have lessened life's drudgery.
The paragraph given presents two opposing views on hard work. In one view, hard work has led to meaningless jobs as people strive to keep busy at all costs, while in the opposing view, hard work has brought about innovation and comfort. Option D sums up the paragraph well.
Option A is incorrect, as it states that hard work has 'led to greater idleness'. The paragraph does not say so.
Option B presents a one-sided view and is hence incorrect.
The paragraph does not talk about the importance of leisure time. So, option C is also incorrect.
Choice D is the correct answer.
CAT® (Common Admission Test) is a registered trademark of the Indian Institutes of Management. This website is not endorsed or approved by IIMs.
2IIM Online CAT Coaching
A Fermat Education Initiative,
58/16, Indira Gandhi Street,
Kaveri Rangan Nagar, Saligramam, Chennai 600 093