CAT 2021 Question Paper | VARC Slot 3

CAT Previous Year Paper | CAT VARC Questions | Question 24

The only way to master VARC during your CAT Preparation is by practicing actual CAT question paper. Practice RCs with detailed video and text solutions from Previous CAT Question Papers.

Question 24 : The passage given below is followed by four alternate summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.
The human mind is wired to see patterns. Not only does the brain process information as it comes in, it also stores insights from all our past experiences. Every interaction, happy or sad, is catalogued in our memory. Intuition draws from that deep memory well to inform our decisions going forward. In other words, intuitive decisions are based on data, and not contrary to data as many would like to assume. When we subconsciously spot patterns, the body starts firing neurochemicals in both the brain and gut. These "somatic markers" are what give us that instant sense that something is right ... or that it's off. Not only are these automatic processes faster than rational thought, but our intuition draws from decades of diverse qualitative experience (sights, sounds, interactions, etc.) - a wholly human feature that big data alone could never accomplish.

  1. Intuitions are automatic processes and are therefore faster than rational thought, and so decisions based on them are better.
  2. Intuition draws from deep memory, and may not be related to data, but to decades of diverse qualitative experience.
  3. Intuition is infinitely richer than big data which is based on rational thought and accomplishes more than what big data can.
  4. Intuitions are neuro-chemical firings based on pattern recognition and draw upon a rich and vast database of experiences.

🎉 Fabulous 4,000 off CAT 2023 courses
Valid until 4th Dec


2IIM : Best Online CAT Coaching.


Best CAT Coaching in Chennai


CAT Coaching in Chennai - CAT 2022
Limited Seats Available - Register Now!


Explanatory Answer

This paragraph explains how intuition works: the human mind draws upon a 'deep memory well' based on decades of diverse qualitative experience to subconsciously spot patterns and fire neurochemicals in the brain and gut. Of the given options, D sums up the paragraph best.
Option A states that decisions based on intuitions are 'better'. The paragraph does not say so.
Option B is incorrect as it says intuitions 'may not be related to data'. This is the opposite of what the paragraph states.
Option C implies big data is based on rational thought while intuition is not. This is incorrect.


The answer is 'Intuitions are neuro-chemical firings based on pattern recognition and draw upon a rich and vast database of experiences.'

Choice D is the correct answer.

CAT Questions | CAT Quantitative Aptitude

CAT Questions | CAT DILR

CAT Questions | Verbal Ability for CAT


Where is 2IIM located?

2IIM Online CAT Coaching
A Fermat Education Initiative,
58/16, Indira Gandhi Street,
Kaveri Rangan Nagar, Saligramam, Chennai 600 093

How to reach 2IIM?

Mobile: (91) 99626 48484 / 94459 38484
WhatsApp: WhatsApp Now
Email: info@2iim.com